Genel Haberler

E- Bike ve Elektrikli Scooter Özellikleri Nedir? Benzerlikleri ve Farklılıkları Nelerdir?

E- Bike ve Elektrikli Scooter Özellikleri Nedir? Benzerlikleri ve Farklılıkları Nelerdir?

Elektrikli bisiklet, kısaca e- bike temelde bir bisiklet olduğu için pedal aksamı bulunur, pedal gücüne ek olarak elektrik desteği verilmektedir. Sürücü, kendi arzusuna göre istediği anda pedalı kullanabilir ve istediği anda elektriği devreye alabilir. Bisiklet kategorisinde yer aldığı için kasko, sigorta, sürücü belgesi, plaka gibi kanuni yükümlülükleri yoktur.

Elektrikli bisikletlerin hafif modelleri Saatte 25-35 km hızla gider. Bu modeller 250 watt motor gücü kullanır. Orta ve yüksek kapasiteli modellerin hızı ise 45-50 km’ye kadar çıkar. Bunlar ise 250 wattan daha yüksek güç kullanır.

Mantis 481 Kablolu.281 1

Elektrikli scooter ise E-bike gibi bir pedal sistemine sahip değildir. Piyasadaki benzinli içten yanmalı scooter veya motorsiklet fikrinden yola çıkmıştır. Motordan farkı kademeli çerçeveye sahip olmasıdır. İki ve üç tekerlekli olanları, günlük, ticari amaçlı kullanılan modelleri vardır. Bu araçlardan farkı benzin yerine elektrik düzeneğinin kullanılmasıdır. Hatta güneş enerji sistemi ve paneli olan modeller de üretilmeye başlanmıştır ve Avrupa’da kullanılmaktadır.

Kullanım şekli motorsiklet  gibi gaz kolunu çevirerek hareket eder. Bu sayede aküden motora enerji aktarılır. Aküler şarj edilebilir. Aküyü doldurunca tek seferde modeline göre 60 – 80 km yol gider. 2000 -3000 watt enerji gücüne sahip bir taşıttır. 0,25 kw üzerindeki modelleri kullanmak için ehliyet gerekir. M veya A1 sınıf sürücü belgesi alınmalıdır.

Bir yanıt yazın