Başlıklar
Elektrikli Bisiklet
Bisiklet hem çevre dostu olması hem de kişileri doğa ile bütünleştirmesi itibari ile sıklıkla tercih edilen bir aktivitedir. Arabaya nazaran daha uygun bütçeli ve daha zararsız olan bisiklet, gelişmiş ülkeler tarafından çok sık kullanılmaktadır. Bu ülkelerde bisikletler için özel yollar bulunduğu için kullanan kişiye zorluk çıkartmamaktadır. Fakat ülkemizde gerek trafik gerekse bisiklet yolu olmaması yüzünden bisiklet kullanmak oldukça zor olmaktadır. Bisiklet elektrikli olacak denildiği zaman insanların ilk aklına gelen scooter tarzı bir araç oldu. Fakat elektrikli bisiklet ile klasik bisikletler aynı tarz pedal çevirme yöntemi ile kullanılmaktadır. Fakat elektrikli bisikletin tek farkı elektrik motoru sayesinde bisiklet kullanan kişinin pedal çevirmesine yardımcı olmasıdır. Bu yüzden de klasik bisiklete göre çok daha az efor harcanmaktadır. Üstelik bunu yaparken ses kirliliğine de yol açmamaktadır.
Elektrikli Bisiklet Nedir?
Elektrikli bisiklet, elektrik enerjisi sayesinde pedal yardımı ile uzun yolculuklara çıkılabilen bisiklet türüdür. Klasik bisikletlerle neredeyse aynı sisteme sahip olan elektrikli bisikletlerin farkı pedala uygulanan insan kuvvetine ek olarak uygulanan elektrik sistemi olmaktadır. Bu sistem sayesinde bisikleti kullanan kişi daha az efor harcayarak daha uzun yol yapabilmektedir. Ayrıca 20 dereceye kadar eğimli yolları çok rahat bir şekilde tırmanmaktadır. Elektrikli bisikletlerdeki sistem şarj edilebilir olurken hızları 32 km/saat’i bulabilmektedir. Elektrikli bisikletlerin modellerini seçerken şunlar dikkat edilir:
- Bisikletin vites sayısı
- Bisikletin fren tipi
- Katlanabilir olup olmaması
- Bisikleti kullanacak olan kişinin cinsiyeti
- Bisikletin markası
- Tekerlerin jant özellikleri
Elektrikli bisikletlerde genel olarak V-fren tipi kullanılmaktadır. Fakat ön arka disk, hidrolik disk, kampana ve mekanik disk gibi fren seçenekleri de bulunmaktadır. Üstelik elektrikli bisikletlerin katlanabilir modelleri de bulunmaktadır.
Katlanabilir Elektrikli Bisiklet Modeli
Elektrikli bisikletlerin katlanabilir olan modelleri hem yer kaplamaması hem de uzun yol yapabilmesi ile en fazla tercih edilen modellerden biridir. Bu modellerle ister şehir içinde ister şehirler arası yolculuk yapabilirsiniz. Saatte 50 kilometreye kadar çıkabilen katlanır elektrikli bisikletler oldukça az yer kaplamaktadır.
Elektrikli Bisiklet’in Çalışma Sistemi
Elektrikli bisikletin en çok kullanılan modeli göbek motoruna sahip olanlarıdır. Bu motor bisikletin ön ve arka tekerleğine monte edilir ve tekerlekleri çekme- itme yöntemi ile harekete geçirir. Bu model çok fazla kullanılsa bile herhangi bir vitese bağlı olmadığı için eğimli yollarda yavaşlayabilmektedir. Bir elektrikli bisikletin yolda ilerleyebilmesi için bisiklete entegre edilmiş bir motoru bulunmaktadır. Bu sayede hem pedal çevirerek hem de elektrik motorundan yararlanarak yol alabilirsiniz. Bunlar elektrikli bisikletlerin genel modellerinde bulunur. Pedelec modeli elektrik bisikletlerinde gidonun üzerine yerleştirilen bir destek ayar bulunmaktadır. Bu ayar kolu elektrik motorunu devreye sokar. Bu sayede de bisikleti kullanan kişi pedal çevirmeden ilerleyebilmektedir. Üstelik krank, dişlilerle entegre edilmiş bir tahrik motoru da vardır. Bunun avantajları ise;
- Tahrilikli motor sayesinde bisiklet dişlileri kullanılarak daha az pil enerjisi harcanır.
- Eğimli alanlarda vites yardımı ile daha kolay yokuş çıkılabilmektedir.
- Motor ortada bulunduğu için ağırlıkta ortalanır.
Pedal yardımcısı olan modellerde, bisikleti kullanan kişi pedalı çevirmediği sürece elektrik motoru devreye girmemektedir. Bisiklete yerleştirilen destek ayar kolu ve pedal yardımı ile dik yokuşlar çok daha kolay tırmanılabilir. Ayrıca yokuş aşağı giderken elektrik motorunu devre dışı bırakabilirsiniz.
Elektrikli Bisiklet ve Motor Gücü
Motor gücü bir elektrikli bisiklet için oldukça önemli olmaktadır. Genel olarak elektrikli bisikletlerin motorları 200 Wolt ile 1000 Wolt arasında olmaktadır. Fakat genel elektrikli bisiklet pedalları 248 Wolt güce sahip olmaktadır. Bu wolt üzerine çıkan elektrikli motorlar için B sınıfı ehliyeti istenmektedir. Ayrıca plaka, kask ve trafik tescili de zorunlu olmaktadır. Ehliyeti olmayanların ise en fazla 248 Wolt gücüne kadar çıkmaları gereklidir. Eğer 1000 Wolt’a kadar çıkan bir elektrikli bisiklet var ise bu yasa gereği elektrikli motor sınıfına girmektedir. Her ülkenin yasaları farklı olmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ne göre sınır 750 Wolt olsa da diğer ülkelerde bu farklılık gösterebilmektedir. Motor gücü bir elektrikli bisiklet için oldukça önemli olmaktadır. Ülkemizde en çok kullanılan tür 220 Wolt güce sahip modellerdir. Bu modellerin özellikleri;
- Menzili en fazla 35 km
- %17 eğimi tırmanma
- 25 km/h hız
- 100 kilograma kadar taşıma kapasitesi
- 48 Wolt ve 14 Ah batarya kapasitesi
- 8 saate kadar şarj kapasitesi özelliklerine sahip olmaktadır.
Elektrikli Bisiklet Şarj Yöntemi
Bir elektrikli bisikletin aküsü oldukça kolay taşınabilmektedir. Genel olarak lityum-polimer ve lityum- iyon piller ile çalışmakta olup aynı zamanda da hafif olmaktadır. Pil seçimi elektrikli bisikletin çalışma sistemi için oldukça önemli olmaktadır. En fazla tercih edilen pil türü 36 Wolt ve 10 Ah olan Lityum-polimer piller olmaktadır. Bu piller yüksek kapasiteli olup uzun yollar için uygun olmaktadır. Şarj etmek için direksiyon ve sele arsında bulunan şarj girişine bir fiş takılıp prize takılmaktadır. Evdeki elektrik ile 1 ile 10 saat arasındaki zaman diliminde akü tamamen şarj olabilmektedir. Bir elektrikli bisikletin şarjının uzun ömürlü olması için sıcak ortamda korunması gereklidir.
Elektrikli Bisiklet Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gereklidir?
- Elektrikli bisiklet kullanırken mutlaka bisiklet yolları kullanılmalıdır.
- Eğer normal yoldan gidiliyor ise bütün trafik kurallarına uyulmalı ve diğer arabalara dikkat edilmelidir.
- Elektrikli bisikletler sessiz çalıştığından dolayı diğer araçlar tarafından dikkat çekmeyebilmektedir. Bu yüzden diğer araçlara karşı ekstra özen göstermelisiniz.
- Sessiz çalışan bu bisikletler araçların fark etmediği gibi yayalar tarafından da fark edilmeyebilmektedir. Bu yüzden elektrikli bisiklete ses çıkaran zil tarzı bir şey takılmalıdır.
- Gece elektrikli bisiklet sürenler fark edilmek için bisiklete jant ışığı, led far, ışıklı sibop kapağı, arka stop gibi dikkat çekici eşyalar takmalıdır.
- Her ne kadar tehlikesi az görünse de herhangi bir kazaya karşı kask, dizlik gibi koruyucu kıyafetler giyilmelidir.
Kış Mevsiminde Elektrikli Bisikletler
Kış mevsiminde havaların kötü olması sebebi ile elektrikli bisikletler kullanılmamaktadır. Bu yüzden de lastikler ve akü zaman içerisinde zarar görebilmektedir. Peki kışın elektrikli bisiklet için alınması gereken tedbirler nelerdir?
- Kullanılmayan bisikletin lastiği 3 PSI fazla şişirilmesi gereklidir.
- Tekerlekler tahta veya naylon yüzeye temas etmelidir. Kesinlikle beton ile teması engellenmelidir.
- Bisikletin bulunduğu alan çok soğuk olmamalıdır. Aküsü için mümkünse 20 derece ile 25 derece arasında sıcaklığa sahip bir odada tutulmalıdır.
- Elektrikli bisikletin aküsü her ay şarj olmalıdır. Ayrıca kullanılmayan motorun sigortası da sürekli kapalı tutulmalıdır. Böylece akünün dururken boşalması da önlenmiş olmaktadır.
- Koruma amaçlı lastiğe vazelin veya Arap sabunu ile ince bir katman yapılmalıdır.
- Kış boyunca bekleyecek olan elektrikli bisikletin lastiğinin düzleşmesini önlemek adına ayda bir kere bisiklet hareket ettirilmelidir.
Elektrikli Bisiklet ve Çevre İlişkisi
Elektrikli bisikletler pil ve batarya ile çalışması sebebi ile diğer araçlara göre çevreye çok daha az zarar vermektedir. Pillerin yeniden doldurulması da çevreye zarar verse de bu diğerlerine göre çok daha az miktarda olmaktadır. Elektrikli bisikletler diğerlerinin aksine insan gücüne ek olarak gelen elektrik gücü olmaktadır. Kullanım esnasında zararlı gaz çıkarmamakla beraber sessiz olması ile de ses kirliliğine yol açmamaktadır. Bu yüzden çevreci ve doğasever yerlerde sık sık tercih edilmektedir. Ayrıca sürücüler elektrikli bisikleti kullanırken doğa ile iç içe bir yolculuk keyfi çıkartabilmektedirler.