Genel Haberler

Elektrikli Bisikletler Hakkında Sorulan Sorular

Spor ve kondisyonu sağlamak amacıyla kullanılan bisikletler son derece doğa dostu ve kullanması keyif verici bir ulaşım aracıdır. Ülkemizde ulaşım için pek tercih edilmeyen bu araçlar Amerika, Avrupa ve bazı Asya ülkelerinde şehir içi ulaşımda oldukça yaygın bir araçtır. Son dönemlerde yaygınlaşan elektrikli bisikletlerde bir bataryadan sağlanan elektrik gücünden yararlanılır. Bu yazımızda ülkemizde yeni kullanım alanı bulan elektrikli bisikletleri 6 maddede sizlere tanıtacağız.

  1. Elektrikli Bisikletin Kullanım İmkanları Nelerdir?

Elektrikli bisiklet, bir şarj yardımı ile bataryanın dolumu sağlanan ve sağlanan bu enerjiyle hareket ettirilen, bazı versiyonlarında pedalla kullanma seçeceği olsa dahi çoğu modellerinde sadece motor gücüne bağlı kalınarak sürülen bisikletlere denir. Elektrikli bisikletler;

  • Kondisyon hakimiyeti düşük, yaşı ilerlemiş kişiler tarafından kullanılmakla birlikte,
  • Her türlü kondisyon seviyesinde insanı zorlayacak olan yokuş ya da yukarı çıkışlarda,
  • Yürüme mesafesinden daha uzak mesafelere gidebilmek,
  • Pedal çevirmeden gidilecek yere daha hızlı gidebilmek,
  • Ofise, işe ya da her türlü mekana gidişte terlememek için tercih edilirler.
  1. Elektrikli Bisikletlerin Çeşitleri Neler?

Elektrikli bisiklet modelleri iki çeşittir. Bunlar;

  • İhtiyaç anında güç sunan elektrikli bisikletler (Twist-N-Go): Bu tip bisikletler mobiletlere benzer. Elektrikli bisikletlerde gidon üzerinde bulunan düğme yardımıyla motorun devreye girmesi sağlanır.
  • Pedal yardımcılı elektrikli bisikletler (Pedelec): Twist-N-Go’ya göre daha popüler olan bu tip bisikletlerde sürücünün pedal çevrilmesi beklenir. Pedalın gücüne ve bisikletin ulaştığı hıza bağlı olarak motor kendi kendine devreye girer. Pedelec de denilen bu tip bisikletler elektriğin de gücüyle saatte en fazla 25 km hıza ulaşabiliyorken, daha da hızlanılması durumunda motor desteği devreden çıkarak sürücünün pedal yardımı ile bisikleti kullanması sağlanır.

Mantis 481 Kablolu.277

  1. Elektrikli Bisikletlerle İlgili Türkiye’de Bulunan Yasal Düzenlemeler Var mı?

Türkiye’de henüz elektrikli bisikletler belli bir sınıfa ait olmamakla birlikte bu konuda yaşanan muallaklar yeni yeni çözüme kavuşturulma imkanı bulmaktadır. Günümüzdeki anayasaya göre;

Karayolu Trafik Yönetmeliğinin “Tanımlar” başlıklı 3. Maddesinin 1.Fıkrasında bulunan C Bendinin 10. Alt Bendinde yapılmış olan tüm tanımlamaların dışında kalan (pedalı olmayan, motor gücü 0,25 kW’dan yüksek olan ve elektrik motorunda etiket bulunan, tüm bunların yanı sıra bataryası çıkartıldığında ya da gücü kesildiğinde pedal çevrilmesi ile hareket etmeyen) araçlara elektrikli motorlu bisiklet (MOPED) ya da elektrikli motosiklet tanımlaması yapılmıştır. Bu maddenin anlamı ise;

Pedalı bulunmayan ya da pedal bulunsa dahi pedal sürme olanağı bulunmayan, saatte 25 km’den daha hızlı hareket eden ve gücü 0.25 kW’dan yüksek olan araçlar vergiye ve tescile tabi olduklarından hem ehliyet hem de kask gerektirir. Anayasadaki tanımın dışında kalan elektrikli bisikletler plaka gerektirmediğinden tescile ve ehliyete ihtiyaç yoktur.

  1. Elektrikli Bisikletlerin Menzil Uzunluğu ve Batarya Özellikleri Nedir?

Son dönemlerde üretimi gerçekleştirilen elektrikli bisikletlerin yeni modellerinde lityum-demir, lityum polimer ya da lityum-iyon piller kullanıldığından bataryalar evde şarj edilebilme özelliğine sahip oluyorlar. Bataryanın kapasite oranına göre 30 dakikadan 8 saate kadar şarj etme süreleri değişiklik göstermektedir. Elektrikli bisikletlerin batarya ömürleri ortalama 800 ile 1000 defa tam şarj etme olarak tasarlanmıştır. Bataryanın dikkatli ve hassas bir şekilde kullanılmasına bağlı olarak bu ömür uzatılabilir.

Tam şarj edilmiş bir bataryanın tek seferde alacağı menzil ise 40- 200 km arasında değişkenlik gösterir. Menzili etkileyebilecek faktörler; batarya kapasitesi, gece sürüşlerinde farların açık olması, sürücünün ağırlığı gibi faktörler menzili açısını kısaltmaktadır.

  1. Elektrikli Bisikletlerin Tehlikeleri Var mı?

Dikkatli bir şekilde kullanımı sağlanmadığında oldukça tehlikeli olabilen bu araçların en önemli tehlikesi, sessiz olmalarıdır. Sürücü koltuğunda oturan kişi çok dikkatli olsa dahi, elektrikli bisikletin varlığından son anda haberi olan yayaların ya da bir araba sürücüsünün ani bir tepkisi ciddi kazalara neden olabilir.

Bu tür bisikletleri kullanırken kornaya basıp yerini belli etmek her ne kadar gürültü kirliliğine neden olacak olsa da kazaların önlenmesinde etkili rol oynayacaktır.

Diğer bir tehlike ise ehliyet ya da herhangi bir lisansa ihtiyaç duyulmadan kullanılabiliyor olmasıdır. Yasal düzenleme ile saatte 25 km hıza çıkabilen bu ulaşım araçlarını kullanan sürücülerin daha dikkatli ve bilinçli olması gerekmektedir.

  1. Elektrikli Bisikletlerin Güncel Fiyatları Nasıl?

Piyasada bulunan elektrikli bisikletlerin fiyatları marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte 1500 TL (400- 450 USD) seviyelerinden başlayarak artan fiyatlarla bu araçlara sahip olabilmek mümkün. Batarya kapasitesi ve motor gücü fiyatı etkileyen en önemli faktörlerden biridir.

Bir yanıt yazın